luni, 13 octombrie 2014

O scurtă istorie a lumii - Ernst Gombrich

O scurtă istorie a lumii
Ernst Gombrich
Editura Art, iunie 2014
296 pagini


Scor: 5/5


De ce?
Știm cu toții cât de plictisitoare poate fi istoria când nu este prezentată cum trebuie sau când trebuie învățată pe de rost, așa că m-a frapat un pic să văd o carte de istorie pentru copii. Mai mult, cartea are aproape 80 de ani (a fost actualizată de mai multe ori), timp în care a fost vândută în milioane de exemplare fiind tradusă în cel puțin 13 limbi. Totuși nu părea un motiv suficient pentru a cumpăra cartea.
Problema e că oferta pentru copii pe această temă este aproape inexistentă; există câteva enciclopedii cu poze multe și explicații mai multe sau mai puține pentru diverse perioade (Egipt, cavaleri, castele) și cam atât.
Știind că istoria spusă cum trebuie este cea mai frumoasă poveste (citat aproximativ din Dilema) și mânat e curiozitatea de a vedea cum abordează o temă așa de generoasă autorul am decis că trebuie să avem o astfel de carte în bibliotecă și din fericire decizia s-a dovedit foarte inspirată.

Cum? 
Primul punct forte al cărții este talentul de narator al autorului. Totul curge frumos ca o înșiruire de povești iar ritmul nu este nicidecum monoton: avem povești de aventuri, avem războaie, avem măriri și decăderi, avem înțelepciune și nebunie, avem bune și rele, într-un cuvânt avem istorie.
În nici o clipă nu se simte acea ariditate atât de supărătoare în textele cu care eram obișnuit, autorul nu insistă cu ani, date, cifre, descrieri mai mult decât este necesar. Odată intrat în atmosfera fiecărui capitol autorul reușește să te țină captiv în firul istorisirii până la sfârșit.
Al doilea lucru excepțional este alegerea principalelor evenimente abordate de autor. Totul începe cu apariția omului pe pământ și continuă cu fiecare moment important care a marcat istoria omenirii. Egipul antic, Alexandru Macedon, cavalerii, cruciații, America, Napoleon și multe altele, toate se regăsesc în carte. Nu sunt uitate nici religiile (iudaism, hinduism, budism, creștinism, islamism) prezentate în mod obiectiv. Privind cuprinsul cărții pare incredibil cum autorul a reușit să sintetizeze atât de bine atâția mii de ani de istorie în doar atâtea pagini păstrând nivelul de detalii suficient de ridicat cât să creeze cu brio atmosfera timpurilor dar să nu te plictisească cu amănunte.

La ce vârstă? 
În primul rând copilul trebuie să aibă un minim interes despre istorie iar în al doilea rând să poată citi cât de cât susținut. Cartea nu se citește greu dar, având în vedere tema, nivelul este un pic peste o carte de povești. Când copilul are puterea de a citi și înțelege un roman gen Fram, ursul polar sau Colț Alb cred că poate aborda și această carte (peste 10 ani).
Eu am citit-o cu plăcere și ca adult așa că nu există limită maximă de vârstă.

Aspect?
Cartonată, rezistentă, font lizibil, aerisit, un format un pic mai mare decât celelalte cărți de la editura Arthur datorită lungimii textului dar la același standard impecabil.

Recomandat? 
Mie mi se pare o carte de cultură generală care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă, excelentă pentru copii dar potrivită și pentru adulți.  


Și ca să vă incit la citit, știți de ce săptămâna are 7 zile și de unde vine numele acestor zile? Ei bine, eu am aflat din acesta carte și mi-a plăcut mult: acum ~2600 de ani babilonienii erau se pare niște astronomi destul de pricepuți, ei vedeau pe cer câteva stele mai deosebite: soarele, luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn și au decis să sărbătorească în fiecare zi una dintre ele.

Soarele (Sun): duminică (Sunday), Luna (Moon): luni (monday), Marte: marți, Mercur: miercuri, Jupiter: joi, Venus: vineri, Saturn: sâmbătă (Saturday).



Linkuri:
Editura Arthur: aici
eMAG: aici sau aici
Libris: aici
elefant: aici